четвъртък, 17 юни 2010 г.

Уеб Дизайн vs. Изработка на Уеб Сайт

Термините уеб дизайн и уеб изработка (уеб разработка) се използват взаимозаменяемо от медиите и в рекламите. Но те не значат едно и също нещо. Уеб дизайн това е визуалното усещане от сайта на онлайн потребителят, а изработката на уеб това е създаването на функционалност вследствие на интегрирането на уеб приложения в сайта.

Един уеб сайт съдържа няколко аспекта:
  • Визия: Включва палитрата от цветове, графики, навигационни елементи.
  • Съдържание: Информацията за продукти, услуги или това каквото се предлага.
  • Практичност: Уеб сайта от гледаната точка на посетителят и включва елементи като интерактивност, навигация, степен на полезност.
Визия
Визията това е външният вид на сайта като цяло. Графичният дизайнер дава цветовите решения, шрифтове и оформление на всяка една от страниците. Също графичният дизайнер трябва да притежава добра преценка за естетика и усещането за комбиниране на цветове и графики чрез, което ще представи имиджа на сайта.

Съдържание
Съдържанието това са всички текстове в сайта, като включва всичко от „Условия на Ползване на Сайта” до описанието на всеки един продукт. За да се създаде едно уникално съдържание в, което ще бъдат изтъкнати предимствата на продукти, услуги или това което сайта предлага онлайн, е нужно да разполагате с добър копирайтър и редактор.

Функционалност
Функционалността са всички интерктивни аспекти в един уеб сайт, включително и flash анимацията. За създаването на тези функции, уеб програмистите използват различни програмни езици като Perl, Php, ASL, Java, AJAX и др.

Практичност
Практичността това е сайтът видян от гледната точка на потребителя и свързва най-вече неща, като:
  • Външен вид на уеб сайта
  • Лесна и удобна навигация
  • Добре оформени страници с цел бърза ориентация на посетителят
  • Сайтът бързо да се зарежда в броузера
  • Уеб приложенията да работят правилно

Уеб Дизайн vs Изработка на Сайт

За съжаление, има припокриване и интеграция, необходими между уеб дизайн и уеб разработки. Може ли един човек да върши всички тези неща? Има някои хора, които могат да направят всички тези неща, но повечето хора само една или две от задачите.

Уеб дизайн обикновено включва създаване на съдържание и оформление, докато уеб изработката включва създаване на функционалност и тестване на използваемостта.
Уеб дизайнерите трябва да могат да боравят с графични инструменти за проектиране като Photoshop и Dreamweaver. Използването на анимация в сайта и оформлението на съдържанието на сайта също са част от задълженията на уеб дизайнера.

Много от собствениците на сайтове предоставят съдържанието на сайта, но уеб дизайнерът трябва да може да редактира и дори да го пренапише, ако е необходимо. Уеб програмистите създават функционалността на сайта, което трябва да бъде интегрирано в HTML. В двата случая, уеб дизайн и уеб изработка трябва да се синхронизират по най-добрият начин.

Само големи компании могат да си позволят да наемат отделни експерти по графичен дизайн, създаване на съдържание, програмиране и тестване практичността при изграждане на нов уебсайт. В повечето други случаи, уеб дизайнер и програмист уеб програмист са две различни професии, които трябва да се сработват за създаването на един успешен уеб сайт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар