сряда, 23 юни 2010 г.

Уеб Дизайн Насоки и Указания

Целта на повечето уеб дизайнери е да създадат атрактивен, лесно достъпен и функционален уеб сайт, който ще убеди посетителите да направят нещо. Създаването на такъв сайт изисква добър графичен дизайн, лесна и интуитивна навигация, логично оформление на страниците. Тук ви предлагам няколко общи насоки и указания, които можете да използвате в уеб дизайна.

Съдържание

Посетителят трябва да възприеме сайта като един добър източник на информация. Грешките в граматиката и правописа незабавно ще намалят доверието в уеб сайта. Не забравяйте, че хората използват интернет най-вече за намиране на информация. Независимо дали продавате собствен продукт или предлагате някаква услуга, първо трябва да предложите на посетителя някаква ценна информация или той ще намери друг уеб сайт, който им предлага това, което те търсят.

 

Съвместимост при Браузърите

Има най-малко сто различни браузъри в употреба. Вие трябва да разработите своя уеб сайт да работи правилно в най-широко използваните браузъри. За да направите това вие няма да можете да използвате всички специални ефекти като медия, флаш и др., които са налице, тъй като те не могат да бъдат визуализирани в повечето браузъри.

Въпреки че повечето уеб браузъри са безплатни, хората не ги е грижа да ги ъпдейтват с по-новите версии. Средният уеб сърфист може да не иска да ъпдейтва своя браузър или просто казано "Ако това работи, не го поправяй". Потребителят може да ползва компютър, MAC, Linux, PDA или мобилен телефон, като при всички тях браусърите са различни.

Добрият уеб дизайн изисква уеб страниците да се визуализират правилно независимо дали се ползва Internet Explorer, Netscape, Firefox, Opera или Safari. Валидирането на HTML кода ще помогне, но заключителната проверка е да видите как вашия сайт се зарежда в различни браузъри и как работи на различни платформи.

 

Графики и Снимки

Уеб сърфистите са нетърпеливи и проучванията показват, че зареждането на дадена уеб страница не бива да отнема повече от 10 секунди. Винаги оптимизирайте снимките и други графични файлове възможно в най-малък размер, без да жертвате качеството на картината.

Използвайте атрибутите височина и ширина за графичният елемент, така че останалата част от страницата да може да се зареди, докато се изтеглят графичните файлове. Използвайте ALT тагове и дайте кратко и точно описание на всяка една снимка, за да може потребителят който използва мобилно устройство или е изключил зареждането на снимки да разбере за какво се отнася съответният графичен елемент.

 

Мултимедия

Мултимедията е съставена от флаш, филми, видео клипове, аудио клипове и музика за фон. Използвайте стрийм медия за да се скъси времето за изтегляне. Уверете се, че потребителят има възможността да спре или стартира мултимедията или да прескочи флаш въведението, ако не желае да гледа.

Важната информация представена в мултимедия нека бъде достъпна и в текст и посетителите да имат достъп до тази информация, без да използвате мултимедия. Ако един Plug-in е необходимо да се използват мултимедия, винаги давайте линк към него, така че потребителят лесно да може да го инсталира. И накрая, винаги помнете 10- секундното правило за зареждане на страниците, когато решавате да се използва мултимедия.

 

Навигация на Сайта

Навигационната карта трябва да бъде проста и интуитивна. Проучванията показват, ако даден посетител няма достъп до информацията, която те искат в срок от три кликвания, те ще напуснат сайта. Това се нарича 3-Клик правило. Всяка област от уеб сайта трябва да е достъпна в рамките на три кликвания. Ако използвате навигация различна от обикновенни текстови препратки, не забравяйте да проверите навигацията във всички основни браузъри.

 

Фреймове

Избягвайте да използвате фреймове, тъй като те затрудняват отмятането на отделни страници от вашия сайт, ако искате потребителите да букмаркват страници, за да може по-късно да посетят отново сайта ви.

 

Добрият Уеб Дизайн Обобщение

Добрият уеб дизайн е комбинация от здрав разум и добро планиране. Вашият сайт трябва да бъде атрактивен и лесен за употреба и най-важното да предоставя на потребителя информацията или услугите, които те търсят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар