събота, 12 юни 2010 г.

Уеб Дизайн Практически в 4 Стъпки

В тази публикация ще се опитам да опиша възможно по най-разбираем начин за обикновенният читател 4те важни стъпки, които е добре да се спазват от практикуващите уеб дизайнери.

 

Уеб Дизайн Стъпка 1: Планиране

Дозта работа стои пред вас, преди да се заемете с техники по оцветяване, очертаване и като цяло проектирането на вашия сайт. Първо трябва да отговорите на няколко въпроса.
Трябва да сте наястно с отговорите на следните въпроси:
  • Каква е целта с този сайт?
    За интернет търговия? Социална мрежа за връзка с онлайн общността? Бизнес услуги? т.н.
  • Кои ще са вашите посетители на сайта?
    С други думи вашата целева аудитория. Понякога това може да са просто "студенти" или "рекламодатели собственици на ресторанти"
  • Какво искате посетителите да направят?
    Всъщност посетителите трябва да правят нещо, като например: "Да пазаруват" "Да се регистрират за бюлетини" или "Да научат как се прави уеб дизайн". Това е важен въпрос; уверете, че имате добър, ясен отговор за това.
  • Защо да го правят?
    Вижте това е гледната точка на посетителят. Защо трябва да се интересуват от вашия сайт? Каква ще е ползата им да го посещават?
Ако вие или вашият клиент нямате ясни отговори за въпросите по-горе, време е да се направят някои проучвания. Проведете разговори с вашите клиенти за да намерите отговорите. Посетете други подобни сайтове и разберете как те се вписват в картинката.

Веднага щом сте наястно с отговорите на тези въпроси, можете да започнете с изграждане на съдържанието и да предприемете някои уеб дизайн решения, като:
  • Цвят
  • Оформление на страницата
  • Шрифтове
Цветове? Разпределение на страницата? Шрифтове? Това започва да звучи по-скоро като уеб дизайн! Все още не сте напълно готови да започнете с изготвянето и оцветяване. Следващата стъпка е да изградите съдържанието на вашия сайт.

 

Уеб Дизайн Стъпка 2: Изграждане на съдържание

Има една фраза, която често се споменава в уеб пространството - "съдържанието е цар" Това важи за повечето уеб сайтове. Стремежът на повечето сайтове е да бъдат намирани по определени ключови думи и фрази. Истината е че уеб страниците с уникално съдържание са възнаградени от търсачките с по-високо класиране от което идва и по-голямата посещаемост.

Тогава разбирате, че изграждането на съдържание е изключително важна стъпка в уеб дизайна.
След като съдържание си е на място отвсякъде погледнато, вие ще искате да изградите своя сайт. Това е последната стъпка, преди да започне действително проектирането на сайта. Направете си една примерна схема на сайта.
При проектирането на вашия сайт, е важно да се спазва три-клик правилото. Това означава, че един посетител в сайта не трябва да щракне с мишката повече от три пъти, за да достигне до това което търси. Вече имаме планиране и изграждане на съдържание, тогава нека да проектираме!

 

Уеб Дизайн Стъпка 3: Проектиране

Много дизайнери правят грешката като прескачат стъпки 1 и 2 и минават директно на Стъпка 3: Уеб Дизайн. Но ако сте извършили първите две стъпки преди това, тогава сте на прав път!
Няколко оформления вероятно ще трябват за вашият дизайн. Тук оставете вашата творческа мисъл да се лее свободно. Оформете началната страница съобразно проекта Ви за сайта - може да съдържа уводна информация или подчертава някои връзки в зависимост от целите на сайта, изберете подходяши фотоси. Обърнете внимание при оформлението също и на преходните страници защото те са важни. След като сте готови с уеб дизайна преминете към изработката на сайта.

 

Уеб Дизайн Стъпка 4: Изработка

След като сте завършили проекта, можете да започнете изработването на сайта. В зависимост от това динамичен или статичен е сайта той може да включва приложения като PHP и MySQL програмиране или само няколко основни HTML страници и CSS стилове. Така или иначе, тази стъпка включва действителното програмиране и кодиране на сайта. Ако искате вашите проекти да бъдат успешни, ще предприемете необходимите стъпки. Лесно е да се работи с манталитета на "Бих искал да постигна този дизайн за да мога да го добавя към портфолиото ми." Да, вашето портфолио е важна част в професията уеб дизайнер. Но тя също е от ключово значение за производството на един продукт, който реално работи за клиентите Ви. Ако работата ви е с високо качество може да очаквате успех и за себе си в переспектива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар