понеделник, 14 юни 2010 г.

Уеб Дизайн на Сайт за Онлайн Търговия

Сайтовете за интернет търговия имат своят уникален характер, тоест те са проектирани с простата задача да накарат посетителят да пазарува. В процеса на проектиране, един уеб дизайнер трябва да вземе под внимание различните принципи прилагани в онлайн търговията. В тази статия ще се опитам да разгледам някои от основните аспекти на уеб дизайна, които трябва да се спазват в един уеб сайт за онлайн търговия.

Много от вас вероятно вече се питат защо един уеб дизайн на сайт за електронна търговия е различен от всеки друг уеб сайт дизайн. Общото е, че всички те трябва да бъдат атрактивни и добре организирани. Въпреки това ако погледнем към някои добри уеб магазини ще разкрием концептуалните разлики, които са характерни за успешният дот ком за е-търговия.

Уеб сайтовете за онлайн продажби трябва да следват определени принципи:
  • Дайте на потребителя приятно изживяване по време на онлайн пазаруването им.
  • Уверете се, че предоставяте достатъчно информация за това кой е собственик на сайта и защо купувачите трябва да ви има доверие.
  • Сайтът трябва да е лесно разбираем и достъпен. Ако не е, посетителят ще отиде при конкурентите.

Уеб дизайн на сайт за онлайн търговия
Тези принципи не са нови. Голямото предизвикателство за един уеб дизайнер е да преведе традиционните маркетинг техники така, че да достигнат до съзнанието на глобалният интернет потребител. Сигурно сте забелязали, как в повечето супермаркети стойките за хляб се поставят в най-отдалечената част за да може да мирише на пресен хляб още от входа. Това разбира се е направено умишлено. Воден от обонянието си потребителят се насочват към щанда за хляб като минава през целият магазин където са наредени и други примамливи продукти.
Само, че как да се изгради виртуален път в една уеб страница? Едно трасе, което да накара посетителя да направи това, което искате да направи ... да пазарува онлайн. За разлика от супермаркета в сайтовете няма мирис. В един уеб сайт разстоянието от една точка до друга е почти едно и също, а изхода е само един клик. Също можете да изложите и предлагате продуктите си по начин както вие искате, и все пак има шанс, че потребителят може да намери по-пряк път до друг уеб сайт и никога да не се върне във вашият сайт .

Въпреки, че отварянето на интернет магазин е много по-лесно от това да отворите супермаркет, може да се окаже, че продажбата на продукти онлайн, не е толкова лесно.

"Добрият уеб дизайн на един сайт за онлайн търговия ще отведе посетителя до правилната страница с едно или най-много две кликвания. Всеки е виждал и-мейл от интернет магазин за продажба на даден продукт, където има само един линк и той води до онлайн формата за поръчка. Това позволява на уеб дизайнера да повиши способността на принципа „Едно Кликване” и да го превърне в преимущество.

Сложните сайтове за електронна търговия използват различни технологии за персонализация с цел да определят най-добрите продуктите, които да предлагат на посетителите. Технологиите за персонализация са важна част от уеб приложенията за електронната търговия. Първият дот ком използвал подобни технологии е Amazon.com, който реши да предлага книги на клиентите си на базата на статистиката - какво се поръчвало до даден момент, какво се търси и т.н. Днес целта е да предвидим какво е най-добре да предложим на потребителя.
Уеб дизайна на сайт за електронната търговия включва и оформление. Един важен аспект е, къде ще погледне потребителят, когато посети за пръв път страницата ви.. Много изследвания са направени по тази тема, които показват, че средата от ляво ще привлече най-голямо внимание, последвана от центъра на страницата. Чрез използването на тези техники за уеб дизайнерите се опитват да начертаят "пешеходни пътеки" с които да привлекат окото на посетителят. Един опитен уеб дизайнер на сайтове за електронна търговия трябва да знае как се създават такива проекти, които да отговарят на тези изисквания.
Ако сте на път да отворите онлайн магазин или вече имате собствен, не забравяйте за принципите при проектирането на сайт за онлайн търговия. Помислете за консултация с дизайнер, който има опит със уеб сайтове за електронна търговия.
Успех с продажбите!

Няма коментари:

Публикуване на коментар