събота, 12 юни 2010 г.

Кой е Успешният Уеб Дизайн?

Като уеб дизайнер, правилно ли следвате стъпките по проектирането на един сайт?
Всички ние ценим и обичаме уеб дизайна. Втренчени в едно празно бяло поле на екрана на компютъра, ние използваме само очите и ума си, както мишката и клавиатурата за да го превърнем в един жив и дишащ уеб сайт. Уеб дизайна би бил силен и артистичен и свързан с радостта, която идва след успешно приключване на работата.

С една дума, да се прави уеб дизайн е забавно. Но нека си го кажем: ако планирате да печелите с уеб дизайн, това се превръща в един бизнес.

Ако Уеб дизайна е вашия бизнес, тогава трябва да направите някои промени в правилната насока и да се възползвате от работата си. Никой не иска проектите му да се провалят, но за съжаление има голяма вероятност да се случи това. Нека да определим какво е "липса на проектиране" и защо един проект да не успее.

 

Защо се проваля един уеб дизайн?


Проваленият дизайн това не е непременно лош дизайн. По-скоро проваленият уеб дизайн е този, който не функционира правилно на мястото си за където е предназначен. Един уеб дизайн може да бъде много красив, но същевременно и ужасен ако не оправдава бизнес целите за които е създаден сайта.
Ако целта Ви е с един уеб сайт да продавате даден продукт или да предлагате вид услуга Вие ще искате специфично проектиране което да е целево насочено и бизнес ориентирано. Проблемът се състои в погрешното разбиране на процеса по проектирането на уеб страници.

 

Процес на проектиране

Факт е, че много уеб дизайнери и особено по-младите които са на свободна практика се объркват в процеса по проектиране. Какво по-лошо от това е да не знаеш, че това е прекият път към провала. Ние ще се фокусираме върху всеки един от аспектите за процеса по проектиране, но първо да ги прегледаме в основни линии:
  • Планиране
    Преди да се роди дори и една идея за това как ще изглежда уеб дизайна на сайта, необходимо е планиране. Това включва да се знаят отговорите на основни въпроси.
  • Изграждане на Съдържание
    Трябва да се изгради цялото съдържание на сайта си, след като сте съставили един ясен целеви план. Хубаво е да знаете какво ще е съдържанието на сайта и как ще бъде вместено.
  • Уеб Дизайн
    Започва работата по дизайна на сайта. Това е важна стъпка, разбира се, но ако сте направили планиране и изграждане на съдържанието от една страна, тази част ще бъде най-забавна и вероятно най-печеливша!
  • Изработка
    След като приключи вашия проект, превърнете го в XHTML / CSS / PHP / MySQL и всичко останало според нуждите. Изработката обикновено се отнася до техническата част на уеб дизайна създаване на база данни и т.н.

Обърнете внимание на това - уеб дизайна на сайта идва след планирането и изграждането на съдържанието. Много уеб дизайнери допускат тази грешка, като искат да скочат направо във фазата на дизайн, и това обикновенно е една от причините сайта да не функционира според очакванията Ви.
Поради това е важно да знаете и следвате този процес в професионалната си работа. Аз ще разгледам в детайли всеки един от етапите при изграждането на един уеб сайт. Очаквайте това в следващите ми публикации.

Няма коментари:

Публикуване на коментар